Zeytinyağ Hakkında Merak Ettikleriniz

İyi bir zeytinyağı nasıl anlaşılır?

İyi zeytinyağının dil ve burnunuzla algılayabileceğiniz 3 özelliği vardır
Aroma, Yakıcılık, Burukluk.  
Aromasını kokladığınız zaman tekrar tekrar koklamak isteyeceğiniz yağdır. Mis gibi zeytin ve eğer gerçekten soğuk sıkım yağ ise çimen kokusunu almalısınız .
Yutulurken boğazda yakıcılık hissetmeniz iyidir. Bu yakıcılık zeytinyağını değerli kılan fenollerin hala canlı ve var olduğunun göstergesidir.
Burukluk, zeytine özgü burukluğu hissetmeniz gerekir.

Naturel Sızma Zeytinyağı nedir?

Naturel Sızma Zeytinyağı zeytinyağları içerisinde kalite yönünden en iyi zeytinyağıdır. Yağın özelliği bozulmadan olgun zeytin tanelerinden çıkarılır. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan basınç veya sızma yöntemiyle çıkarılan santrifüjlüme, dinlenme ve süzme gibi kimyasal işlemlerden uzak sadece fiziksel işlemler neticesinde elde edilen ve doğrudan doğruya tüketilebilen zeytinyağıdır. Natürel zeytinyağları mükemmel tat ve aromaya sahip olup zeytin kokusunu ve tadını en iyi şekilde muhafaza eden yağdır. Renginin tonu üretildiği yere göre değişkenlik gösterse de sarı ve yeşil tonlar hâkimdir.

Zeytinyağı kullanım alanları nelerdir?

Zeytinyağını her türlü sıcak ve soğuk yemekte rahatlıkla kullanabilirsiniz. Zeytinyağını en sevdiğiniz sote et yemeklerinin üzerine dökerek (Serpiştirerek) verdiği tat yönünden diğer yağlarla arasındaki farkı test edin. Et sotenin üzerine döktüğünüzde, hamur işlerinde ve salatalarda kullandığınızda yeni bir tat, tazelik ve canlı bir görünüm yaratır. Zeytinyağını kullanmaya başladığınızda zaman içerisinde diğer yemeklerinizde de kullanarak yeni tatlar keşfetme imkânı bulursunuz.
 

Zeytinyağı  nasıl korunmalıdır?

Zeytinyağını ışıktan korumak, hava ile temasını engellemek ve serin yerde muhafaza etmek gerekir. İki yıl içerisinde tüketilmeli ve diğer yağlarla karıştırılmamalıdır. Koyu renkli cam şişelerde muhafaza edilmesi gerekir.

Zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Coğrafi İşaretlemeye mutlaka dikkat edin. Bir ürün veya bölgenin coğrafi işaretlemeyi alabilmek için birçok değerlendirmeden geçtiğini unutmayın. Coğrafi işaret varsa yağ kesinlikle işaretli bölgenin mahsulüdür. İşaretsiz yağlarda o bölgenin yağı olmama ihtimali olma ihtimalinden çok daha yüksektir.


Naturel Sızma, Rafine Zeytinyağı, Riviera zeytinyağı ve asit oranlarının anlamlarını öğrenirseniz alım aşamasında hata yapma ihtimaliniz azalır. Renkli şişelerde satılan zeytinyağlarını alın. Unutmayın ki ışık zeytinyağının en büyük düşmanlarından birisidir. Zeytinyağının rengine bakarak kalitesini anlama imkanımız yoktur.
Tatma imkanınız varsa tadın. Taze bir kokusu olması gerekir. İçtikten sonra ağzınızda boşluk bırakması ve bir süre sonra bunun geçmesi gerekir.